"Hvilket tøj skal jeg tage på?"


Når jeg får en bookning til portrætfotografering ved jobskifte og nogen derfor har brug for flotte profilbilleder til eks. CV og jobansøgning eller onlineprofilering på sociale medier, såsom LinkedIn, så er det næsten sikkert at jeg også får spørgsmålet "hvilket tøj skal jeg tage med til fotograferingen?".


Det kan der naturligvis være lige så mange svar på, som der er mennesker, for smag og behag er jo forskelligt og forskellige jobtyper læner sig måske også op af forskellige "standard" typer påklædning (såsom skjorte og slips) men der er to generelle genrer, som er mest brugt.


Dels er der den formelle og dels casual påklædning.

Formel påklædning


I vores kultur er den klassiske dresscode, hvis det skal være i den mere formelle ende af skalaen, helt klart an habitjakke eller en blazer. For mænds vedkommende er der i langt overvejende grad tale om skjorte (men faktisk sjældent slips nu om stunder) og gerne en let opknappet version for at vise, at man er et "levende menneske" og ikke en stiv robot. For kvinder gælder ligeledes at rigtig mange vælger en lidt mere formel type jakke / blazer og så enten har en t-shirt, skjorte eller kjole under med nogle få smykker, såsom øreringe og halskæde eller måske en brosche.

Uformel eller casul påklædning


Til mange jobtyper er det en "forkert" stil at være FOR stilrent og den danske kultur er også lidt mindre "uptight" end eks. tysk og engelsk kultur. Derfor vælger mange her at tage det på, man nok bedst kan beskrive som stilfuld men stadig hverdagspålædning. En skjorte, t-shirt eller lign. og måske også lidt mere farverigt, end ved den mere formelle stil.